четвртак, 12. јануар 2017.

Kraljevski batak




Batake staviti u marinadu od meda i začinskog bilja. Najbolje je ako imate začinsko bilje iz vaše bašte , pa ga istucajte u avanu sa biberom u zrnu , pomešajte šareni biber i beli biber . Dobro izmasirajte batake rukama da bi marinada sa medom dobro zahvatila svaki batak . Potrebno je za kilogram bataka tri kašike meda i dve supene kašike izmrvljnog začinskog bilja.

Batake u marinadi ostavite u toploj sobi dva sata , zatim ponovo izmasirajte pa ostavite u frižideru da odstoje preko noći .

Sutradan , ispržite batake na maslacu rastopljenom na malo maslinovog ulja. Pržite u poludubokom ulju dok se ne uhvati lepa korica sa svih strana . Kada ste ispržili batake , sklonite ih na stranu pa  prospite masnoću tako da ostane jedan deo masnoće kao kada bi pržili jaje na oko pa malo više od toga te u preostaloj  masnoći ispržite dve glavice sitno seckanog crnog luka dok ne zastakle,zatim  dodajte 4 dcl crnog vina i fonda od govedjih kostiju sa povrćem koliko da bataci ogreznu. Sklonite na tihu vatru i krčkajte narednih dva sata i stavite nekoliko lovorovih listova da se krčkaju zajedno sa batacima. Najbitnije je da se bataci krčkaju polako na laganoj temperaturi.

Tu negde posle sat vremena krčkanja dodajte tamni soja sos 5 do 6 supenih kašika , otprilike toliko, količinu svega morate da naučite da odredjujete sami, zato ja namerno ne govorim količinu koliko se čega stavlja , jer smatram da je to stvar ukusa.

U to vreme dodate i kašiku , dve aleve paprike , ako volite ljuto dodajte jedan ili dva sitno seckana čilija.

Soja sos je slan pa ne solite dodatno , dodajte pred kraj dinstanja kašiku senfa i oko 3 dcl želea od junećih kostiju sa povrćem , dva , tri čena sitno seckanog belog luka, kašičicu kurkume , sok od pola limuna i sitno narendane kore od jednog limuna. Dodajte dve supene kašike sirupa od višnje .

Kako da znate kada je to pred kraj dinstanja. To je kada sos počinje da se zgušćuje . Pred sam kraj batake izvadite iz tiganja , pa onaj sos izmiksajte štapnim mikserom , ukoliko ste dodavali i pečurke onda ne morate da miksate ili po želji ako hoćete da vam preliv bude u obliku sosa . Ukoliko je potrebno da bude gušći sos onda ga dodatno zgustite gustinom . Batake vratite jos pet do deset minuta da se prodinstaju sa sosom i servirajte u sud za posluživanje pa prelijte prelivom .




Prijatno !








Dodato vino i fond od kostiju


Dodat tamni soja sos i aleva paprika 


Dodat žele od junećih kostiju 


Žele od junećih kostiju (pravi se isto kao i pihtije stim što on mora da bude duplo redji i koristi se kao dodatak za razne čorbe i kuvana jela)


Gotovo jelo 


Kraljevski batak 













Recepti vatre .

Нема коментара:

Постави коментар