уторак, 29. новембар 2016.

Meripilus giganteus čudesna gljiva recept za čaj



Meripilus giganteus 


Jastrebovača je lekovita gljiva. Ima sposobnost da jača imunitet pa je korisna kod lečenja gripa, a takođe može da se koristi i preventivno da bi imuni sistem bio dovoljno jak da odoli virusima gripa koji znaju da haraju u određenim periodima.Ova gljiva koristi se još i za lečenje najtežih bolesti , tumora i side ,a takodje reguliše i šecer u krvi .

Recept za lekoviti napitak:

Gljivu je potrebno osusiti , a to se radi tako sto se zrela, vec otvrdela gljiva iseče na tanke uzdužne delove pa se rukama odvoje končasta vlakna , to se osuši na tavanu i osušeno uskladišti u papirne kese ili pakete. Napitak od ove gljive može da se pije u neograničenim količinama tri meseca , a posle toga je najbolje napraviti pauzu od barem mesec dana . Napitak se sprema tako što se 30 grama isitnjene suve gljive potopi u 9 dcl.vode.Sud sa vodom i gljivom ostaviti na tihoj vatri tj . do tačke ključanja 45minuta. Sud treba da bude poklopljen tokom kuvanja a jos bolje je koristiti manji ekspres lonac .Posle 45 minuta sklonite sa vatre i držati u poklopljenom sudu najmanje 12 sati , zatim ponovo ostavite na vatru do tačke ključanja jos 15 minuta , procedite i pijte tokom dana ovaj napitak. Od iste gljive možete napraviti jos jedan napitak , posle toga proceđene gljive se mogu baciti u kompost ili u baštu.Da bi se poboljšao ukus napitka možete dodati malo limunovog soka koji će bolje apsorbovati lekovite materije gljive u vaš organizam.


Jastrebovaču možete pronaći na polutrulim panjevima u hrastovoj i bukovoj šumi u kasno leto i početak jeseni.Jedan od jasnih znakova determinacije ove gljive je što pocrni brzo na dodir cevcica , miris prijatan na gljive , boja cevcica je bela , nema strucka vec su gljive srasle u jedno plodno telo .Najbolje je da vam ovu gljivu pokaže neki iskusan gljivar .


Evo ovako treba da izgleda gljiva spremna za sušenje .


Prijatno !

Нема коментара:

Постави коментар