четвртак, 1. децембар 2016.

Lekovite gljive koje koristim za čaj



Piptoporus betulinus

Gljiva snažnog protivupalnog delovanja , jedan je od najstarijih lekova koje je koristio čovek još iz ledenog doba. Po jačini lekovitosti jednaka je kortizonu .Jak imunostimulans , pomaže kod alergija, ekcema i kod mnogih bolesti pa i najtežih .Ova gljiva ima  antiparazitsko i antimikrobno delovanje na ljudski organizam. Ova gljiva se pronalazi na polutrulim panjevima i drveću breze , otuda ima i narodni naziv : Brezova guba.







Ganoderma applanatum



Jedna vrlo lekovita gljiva iz porodice Ganoderma (Reishi) , ova gljiva je još dosta neistražena ali u Japanu smatraju da su njena lekovita dejstva jednaka čuvenoj Reishi gljivi Ganoderma lucidum što znači jak imunotonik i sve ostalo što Reishi gljive sadrže u sebi .




Schizophyllum commune



Gljiva ima jako antimikrobno dejstvo , antitumor, antiviral, anti-inflamator , imunotonik,hypoglycaemic, hypocholesterolemic. Mislim da bi svaka sledeća reč bila suvišna .



Fomitopsis pinicola




Još jedna veoma lekovita gljiva , jedan je od najjačih imunotonika iz prirode i antioksidant , ima jako antitumornodejstvo.Gljiva raste na borovim truplima ali može da se nadje i na polutrulim stablima topole .







Trametes versicolor



Jedna od najcenjenijih gljiva u Japanu .Gljiva ima jako antitumorno  i antibakterijsko dejstvo . Koristi se hiljadama godina u istocnoj medicini.








Recept za čaj je isti kao i kod pripreme napitka od gljive Meripilus giganteus koju sam obradio u predhodnoj temi . Ja sve ove gljive pomešam i tako koristim , ponekad u gotov napitak dodam na litar vrelog napitka tri supene kašike isitnjenog cveta i lista kantariona ( Hypericum perforatum ) i cveta i lista hajdučke trave (Achillea millefolium) . Biljke u vrelom napitku treba da odstoje u poklopljenom sudu dva sata , nakon toga procediti i piti jednom dnevno po dva dcl. pola sata posle doručka , ako je čovek bolestan onda tri puta dnevno pola sata posle doručka . ručka i večere .Često umesto hajdučke trave (Achillea millefolium) koristim cvet i list njene visokoplaninske sestre Achillea abrotanoides od koje pravim i lekoviti i osvežavajući sok o kome će biti reči .Naravno, ove recepte koristim ja i ne mora da znači da su za svačiji organizam dobri , ali iz svog iskustva koje delim sa vama mogu vam reći da sam ja ovim gljivama oduševljen i da sam uz pomoć njih sebi pomogao u izlečenju zapalenja plućne maramice koju sam odbolovao svega nedelju dana . Naravno da sam uz gljive koristio i jake antibiotike, ali recimo dejstvo gljive Meripilus giganteus koja je naša Mai take gljiva (Grifola frondosa) pojačava i produžava dejstvo antibiotika , toliko je ta gljiva moćna.




Achillea abrotanoides 

Beli čaj 





Recepti vatre 

3 коментара:

  1. Одговори
    1. Može da pomogne kod lecenja eserihije koli verovatno i da izleči ako se koristi u kombinaciji sa drugim gljivama i biljkama , lečenje bilo čega je diskutabilno pitanje i na to pitanje nema pravog odgovora osim kod sarlatana i prevaranata, svako ima svoj lek iz prirode i svoju dozu ,mi možemo da ukazemo na sajtu šta je lekovito i za Šta može da se koristi ali ne možemo da obecavamo izlečenje jer je to cela nauka , fitoterapija zahteva znanje i disciplinu, magija izlecenja preko noći ne postoji.

      Избриши
    2. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши