субота, 24. децембар 2016.

Šar planinska pita





Šar planinska pita se identičcno pravi kao i Bosanska ,Kosovska, Albanska,Crnogorska i šta ja znam koja sve još.Svako ko je razvukao pitu dao je naziv po svojoj zemlji a pita potpuno ista, evo ova moja je original 100 posto Šar planinska pita .Evo kako se pravi .

Omesite testo sa belim mekim brasnom , koristite za testo brašno ,vodu , so i šećer .Testo omesite tako da bude gotovo kada tek prestane da se lepi za ruke i podlogu na kojoj mesite.



Zatim prekrijte činiju mokrom krpom i ostavite testo da odstoji najmanje dva sata , a najbolje preko noći u toplom ili zamesite ujutru za uveče ili za ručak,ali najmanje ako baš žurite neka odstoji dva sata . Za to vreme pripremite fil za pitu.To može biti najjednostavnije sir i jaja , pomešate fetu ili neki drugi sir sa nekoliko jaja i sa time filujete pitu , a možete i neki drugi fil po vašem izboru , ja sam ovde koristio fil od mlevenog mesa .

Na 600 - 700 g grama mlevenog mesa uzmite tri srednje glavice crnog luka i 15 cm praziluka ,onog belog dela , dva čena belog luka i jednu šargarepu , pa lepo crni luk sitno iseckajte nožem a šargarepu narendajte pa stavite u vok da se dinsta u maslinovom ulju na srednjoj temperaturi.Kada luk dobije staklasti izgled stavite mleveno meso i dinstajte dok meso ne promeni boju još 15 minuta , sklonite fil sa vatre i ostavite da se ohladi .



Dodajte so i biber kada je sve gotovo , a sitno seckan sirov list ruzmarina 5 minuta pred kraj dinstanja fila . Luk treba da bude sitno iseckan kao na slici , znaci ne previše sitan ... ja bih vam preporučio da dodate i neke pečurke ako imate sitno iseckane ali ne previše , lisičarke ili vrganje , može i neke od rusula , golubača recimo ili kupovne šampinjone ako nemate pri ruci ove predobre gljive , naravno može i blagva , a možete umesto mesa da koristite i navedene gljive , možda bude ukus još bolji .

    Kada je testo dobro odstojalo , ah da ... zaboravih da kažem da ste trebali obavezno testo da premažete maslinovim uljem dok je odmaralo ... ne zamerite :-) ... dakle, pošto je testo odmorilo prepolovite ga na dve manje lopte ili više manjih lopti, zavisi koliko vam je testo i koliku pitu želite da napravite .



Pa lepo nauljite podlogu na kojoj cete razvalčiti testo ... baš mora da bude masna . Tu negde na sredini pospite malo brašna pa na pobrašnjenu površinu stavite jednu kuglu , kugla treba biti velika onoliko koliko vi ocenite da ćete je razvući preko celog stola , jer testo koje ćete razvući izgledaće na nekakav stolnjak koji je prekrio ceo sto... znači , trebaće vam malo vežbe ... ali ništa teško . Znači razvucite oklagijom kuglu koliko možete da se ne mučite , treba da bude debela oko tri , cetiri milimetara , evo ovako izgleda :


Zatim to premažete sa rastopljenim maslacem . Maslac istopite predhodno na malo maslinovog ulja na laganoj temperaturi .



Tako ostavite da odstoji 10 minuta da testo upije masnoću .Zatim počnite sa razvlačenjem pite rukama , to će biti bolje objašnjeno u slikama pošto slika govori hiljadu reči pa pogledajte :





Kada ste razvukli testo možete početi sa filovanjem .



I sada počnite da rolujete pitu , prvo rukama pošto će biti možda malo zalepljeno testo za podlogu pa koristite mušemu tako što ćete je podizati zajedno sa testom i nagibati testo odozgo prema dole i tako ga rolovati. To je dobar amaterski način za rolovanje , profesionalci bacaju testo i tako ga razvlače , a to ćete vremenom moći i vi da radite ako budete vežbali. Evo slika :






Kada ste urolali testo pritisnite malo rukama i razvucite još malo pa ga umotajte u podmazanu i pobrašnjenu tepsiju .



I stavite u pećnicu pitu i ispecite na 220 stepeni , gotova je kad porumeni , ja najviše volim da je ispečem u šporetu na drva , što zahteva i malo veštine.






Gotovu pitu poprskajte mešavinom rastopljenog maslaca sa malo vode ,onako obilnije i vratite još pet minuta da se zapeče . Gotovu pitu pokrijte vlažnom krpom i ostavite da odmori deset , petnaest minuta , pa  zatim servirajte na nekom lepšem poslužavniku , po meni najbolje na nekoj drvenoj dasci , isecite i poslužite prijatelje ili porodicu . Moj izbor od pića uz ovu pitu ujutru bio bi jogurt ili kefir , a uveče ili posle podne ako je za ručak crno ili crveno vino , pre obroka domaću rakiju kao aperitiv , posle obroka može i pivo , moj lični izbor je ispred svega dobar domaći sok od raznog šumskog voća ... svako ima svoje :-) ...

Prijatno !





Recepti vatre .


Нема коментара:

Постави коментар