четвртак, 15. децембар 2016.

Rolat od pileta






Uzmite jedno sveže pile i isecite ga uzdužno po sredini leđa.Za to možete koristiti makaze za meso.Otvorite pile kao knjigu tako što ćete pritisnuti snažno obe strane na suprotnu stranu , to izgleda ovako :



Zatim sklonite sve kosti iz pileta .To ćete početi polako sa strane koristeći veoma oštar nož.Trebace vam vremena da savladate ovu veštinu, ali kada je jednom savladate postaćete pravi majstor u pandovanju. Isecite pileci vrat , krilca možete ostaviti ili ne , ako ih ostavljate onda iz njih ne vadite kosti , služiće vam za ukras .Isecite filete to jest stanjite ih da bi se lakše rolovalo a filete ostavite za fil kojim ćete puniti pile.Ne zaboravite da izvadite kost u obliku slova V koja se nalazi odmah ispd vrata u filetima . Lagano oštrim nožem skidajte meso sa kostiju pazeći da ne posečete kožu pileta , koristite i prste u skidanju mesa tako što ćete negde povući ili zariti prste u meso ako bude potrebno . Bitno je da se upustite , tehniku ćete pronaći sami svoju koja vam najviše odgovara , kada savladate dobro tehniku za ovaj zahvat će vam trebati nekih dva do pet minuta da očistite celo pile.Kada ste celo pile očistili od kostiju začinite ga raznim začinima koje volite .



Možete pažljivo sada čekićem za meso blago istanjiti pile.To radite tako što obavezno pile stavite u neku kesu pa preko kese lupate čekićem za meso pile pazeći da ga ne uništite .Kada ste izlupali meso napunite ga filom koji ste izabrali i ne zaboravite da u smesu dodate i sitno iseckan ostatak od filea koji ste odvojili na početku .Stavite fil na jednoj strani u debljem sloju ili premažite pile filom , pa zarolajte pile i povežite kuhinjskim koncem ili drugim koncem koji je otporniji na toplotu .



Evo na slici rolat , ovo pored je punjeno pile .O njemu ćemo u nekom drugom receptu .Rolat obavijete slaninom kao na slici i zavežete koncem. Stavite u rernu ili ispod sača i pecite .U rerni ga pečete kao i svaku piletinu na 180 stepeni dok porumeni , a ispod sača zavisi od vaše sposobnosti.Možete ga peći i u šporetu na drva , ja uvek praktikujem tu vrstu pečenja kad god mogu jer mi je jelo ukusnije kada je ispečeno na vatri .Kada ispečete meso ,ostavite ga da odmori pola sata pa prebacite u posudu za posluživanje ,dekorišite i poslužite .













Da bi rolat bio ukusniji napravite ukusan preliv od sokova koji su se stvorili od pečenja mesa .Najjednostavnije je tako što ćete uzeti jedan deo soka i pomešati sa kiselom pavlakom , naravno ima još mnogo načina ali o tome će tek biti reč . Preliv mora da bude kremast , sami odredite količinu razmere soka i pavlake tako da preliv bude gustine koja vama odgovara .



Prijatno !













Recepti vatre .

Нема коментара:

Постави коментар