понедељак, 5. децембар 2016.

Skuša na roštilju




Da bi se skuša lepo ispekla i dobila ekstra miris i ukus na roštilju potrebna je priprema ribe pre pecenja.Za tu svrhu potrebno je napraviti marinadu od maslinovog ulja, belog vina, soka limuna,bibera, soli, belog luka i svežeg ruzmarina. Sastojke pomešate , dodajte na 5 srednjih skuša 1dcl maslinovog ulja,2dcl belog vina, dva do tri sitno iseckana čena belog luka ,posolite pobiberite dodajte sok od dva limuna i sitno seckani sveži ruzmarin ,(oko 100 grama sveže biljke), pomešajte sastojke i marinadom prelijte ribe . Prekrijte poklopcem sud u kome držite prelivenu ribu i ostavite ga u frižideru najmanje 12 sati , povremeno ribu izmasirajte prstima marinadom barem dva puta za tih 12 sati .

Pripremite roštilj za pečenje, podesite temperaturu da bude srednje jaka vatra , temperaturu na roštilju na ćumur podešavate pepelom tako što manje ili više prekrivate snjim žar u zavisnosti koliko želite da vam bude površina pečenja i jačina temperature.Rešetke na roštilju podmažite uljem ili mašću.Povežite sveže grančice ruzmarina i napravite od njih neku vrstu metlice, ona će vam služiti za premazivanje ribe u toku pečenja.

Ribu malo posolite krupnom solju da se ne bi zalepila za rešetke roštilja. Skuša je najbolja riba za roštilj , ona se i zove roštiljska riba .
Ribu pecite na srednjoj temperaturi toliko dok ne dobije lepu boju kao sa slika . Nemojte barem tri minuta prevrtati ribu kada je prvog puta stavite na rešetke roštilja , koristite špaklu kada prevrćete ribu .Dok ribu pečete često je premazujte marinadom u kojoj je stajala onom četkicom od ruzmarina.Na taj način dobićete skušu iz snova , verujem da će vam ova riba postati draže jelo od raznog mesa na koje ste navikli . Na kraju kada riba bude pečena prelijte je blago ostatkom marinade tek da se još malo pojačaju mirisi .

Prijatno ! 











Recepti vatre .

1 коментар:

  1. Od kada sam otkrila ovu marinadu, moj dozivljaj pecene ribe, konkretno skuse se totalno promenio.
    Vec godinama spremamo na ovaj nacin i uvek se iznova odusevljavamo..
    Riba na rostilju, bas po ovom receptu je neizostavna kada se porodica okupi u dane posta, a pravimo je i ovako-kada nam se samo jede riba🙂.
    Hvala vam na divnom receptu🌹

    ОдговориИзбриши