петак, 9. децембар 2016.

Tortilje od kukuruznog brašna punjene povrcem







Tortilje zamesite sa vodom i kukuruznim brašnom u kome ste dodali i dobro pomešali jednu trećinu belog glatkog brašna u odnosu na količinu koju ste uzeli za kukuruzno brašno .Možete koristiti i samo kukuruzno brašno ali za to vam treba dosta vežbe dok savladate pečenje takvih tortilja jer ce se raspadati , ovako vam je sigurnije , tortilje će biti ukusne sa ukusom kukuruznog brašna koji će dominirati i neće se lako raspucavati i cepati prilikom presavijanja. Vremenom ćete sami po osećaju smanjivati ili dodavati kukuruzno ili ovo drugo brašno i pronaći svoju sopstvenu formulu za izradu ovih tortilja, to je i cilj u kulinarstvu , zato se priprema hrane i zove : Kulinarske veštine , recepti koje pronađemo i probamo su nešto poput kata u karateu ili tehnika u aikidou , usavršavanjem postajemo sve bolji i pronalazimo sami nove tehnike na osnovu onih koje smo naučili.Isto je i sa veštinom zvanom kulinarstvo , kada savladamo ukuse, vatru, vodu i odnos energija izmedju plodova , mesa i ostalih namirnica dolaze nam nove ideje i nove mogućnosti za pripremu hrane .Zato se trudim da vama koji čitate ove objave na drugi način objasnim pripremu nekog jela koga obavezno prikažem i fotografijom, kako je meni ispalo da bih početnicima otvorio um ka daljem napretku u ovoj divnoj veštini .
Dakle , kada ste zamesili vaše testo , podrazumeva  se da ste dodali i malo soli i šećera po ukusu , ja stavljam na jednu kafenu kašičicu soli pola kafene kašike šećera , a vi opet možete po ukusu. Možete dodati i malo maslinovog ulja a i ne morate , ja dodajem . Da se vratimo na temu , kada ste omesili testo koje mora da bude umešeno tako da se ne lepi za prste a pritom da bude glatko , onaj trenutak kada testo tek prestaje da se lepi za ruke i podlogu na kojoj ste ga mesili , tada u nekoj činiji ostavite testo da odstoji barem sat vremena , može ukoliko žurite i manje ,pa čak i odmah ,ali uvek je najbolje dozvoliti testu da odstoji neko vreme , a najbolje je kada prenoći .Sud u kome držite testo obavezno poklopite mokrom krpom a ako je na duže vreme onda folijom za pakovanje namirnica.

Kada je testo odstojalo , od njega napravite manje loptice koje ćete razvući u tortilje veličine palačinke ili nešto malo veće . Obavezno malo pobrašnite podlogu na kojoj ćete razvlačiti testo i oklagijom razvucite tortilje debljine oko 5 mm. Tiganj podmažite uljem kao za palačinke i zagrejte na najjačoj vatri . Zatim stavite tortilju u tiganj i smanjite vatru za dva stepena , pecite tortilju dok se pojave mehurići , ponovo povećajte temperaturu na najjače i okrenite tortilju i pecite je isto toliko kao i prvu stranu.

Stalno vodite računa o temperaturi vatre jer neće valjati ni ako je preterana ni ako se ohladi , a tortilje zahtevaju pečenje na relativno jakoj vatri , tu vam je potreban osećaj za temperaturu pa ćete kroz vežbu otkriti kako vam je najbolje na vašoj pećnici. Ukoliko preterate sa dužinom vremena pečenja, tortilje će vam biti tvrde i neće moći da se savijaju , ove sa kukuruznim brašnom su još zahtevnije od običnih ali nisu i nesavladive .

Tortilje punite punjenjem po izboru , stim što povrće koje ste izabrali obavezno prvo izdinstate na maslinovom ulju, možete koristiti za tu priliku, pečurke, crni luk, kukuruz šećerac , praziluk, papriku crvenu i zelenu itd... možete dodati i malo slanine sečene u sitne kocke, kada tečnost ispari iz povrca možete staviti pavlaku pa pomešati i sa takvim punjenjem napuniti tortilje ,pa dodati na kraju rendanog kačkavalja itd... imate baš mnogo mogućnosti .

Ove tortilje možda nećete moći baš preterano da savijate kao one sa glatkim brašnom pa je najbolje da ih samo presavijete sa nadevom ovako kao što sam prikazao na slici .


Prijatno .











Recepti vatre .

Нема коментара:

Постави коментар