четвртак, 1. децембар 2016.

Laetiporus sulphureus (Šumsko pile) recept




Laetiporus sulphureus



U čudesnom svetu gljiva imamo razne životinje,ptice,korale ,ostrige i slično :) .Tako imamo i piliće , prave šumske piliće . Šumsko pile (Laetiporus sulphureus) gljiva je uslovno jestiva lekovita gljiva koja ima ukus između pilećeg belog mesa i gljiva , kao da u isto vreme jedete piletinu i gljive . Gljiva mora pre konzumiranja da se prokuva pet do deset minuta jer sadrži u sebi oksalnu kiselinu .Pogodna je za gulaše , pohovanje i razna jela ali ja ću vam predstaviti najjednostavnije za početak , a to je pohovano šumsko pile .Gljiva je agresivni parazit koji uništava stabla , a raste najčešće na vrbama , pa se još u narodu naziva i vrbova guba , ali najčešći naziv ove gljive čak svugde u svetu je Šumsko pile ( Chicken of the woods.) 

Recept :


Sveže ubrano šumsko pile izrezati na šnite debljine jedan santimetar pa ih izblanširajte .Blanširate ih kao i sve gljive što treba a to je da se gljive stave u ključalu vodu koje treba da ima barem tri puta više količinski od količine gljiva , u vodu treba staviti na vrh noža limunske kiseline koja treba da održi gljive u gumastoj strukturi tj.da ne omeknu pa kuvati zavisi od vrste gljiva a šumsko pile preporučujem da kuvate 10 minuta. Nakon toga po pravilu gljive treba ohladiti u ledenoj vodi ili barem hladnoj isto toliko vremena koliko su se kuvale da bi ostale čvrste .Šnite pileta osušite dobro na ubrusu pa pohujte na klasičan način sa prezlama i jajima .



Zatim ih poput pohovanog pilećeg belog mesa ispržite u dubokom ulju i obavezno svaku isprženu šniclu ocedite od ulja na ubrusu , dekorišite po želji i poslužite toplo .Ukus ove gljive će oduševiti sve prave gurmane koji vole piletinu i gljive jer uz ovo jelo dobili ste u isto vreme ukus i piletine i gljiva .




Prijatno ! 






Mlado šumsko pile 





Šumsko pile na stablu šljive 



Ovako izgleda šumsko pile na stablu šljive , može da teži i po 10 do 15 kilograma pa i više .



Recepti vatre 

3 коментара:

  1. UKUSNO, ŠTETA ŠTO JE NEMA U ŠIROKOJ PRODAJI

    ОдговориИзбриши
  2. koliko dugo nakon termičkr obrade može stajati u frižideru?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Čajevi i napici se ne cuvaju u frizideru već u staklenoj flasi tamne boje u mračnoj prostoriji i spremaju se od danas za sutra , znači uveče spremite čaj po nekoj recepturi ,sipate u flasu koju zacepite zatvaracem i pošto se ekstrahuje do sutra ujutru tu količinu popijete u toku dana , to su količine od litar do litar i po napitka.

      Избриши