петак, 16. децембар 2016.

Mama Gocina peciva






U delu mama Gocina peciva predstaviću vam razne recepte moje majke koje ću sa vremena na vreme postavljati na blog. Ovo je brz , efikasan i ukusan način da se napravi ukusan i topao doručak . Nema ničeg lepšeg od ukusa sveže ispečenog domaćeg peciva , još od majčine ruke ima poseban ukus . Ko ima tu sreću da ima živog oca i majku bogat je čovek , ko ih je ispratio celog života nosi lepu uspomenu na njih , ja sam od onih srećnijih pa .... da predstavim i jedan recept moje mame koji pripada pod recepte vatre . Recepte vode će vam predstavljati moja draga sestrica :-) .


Omesite testo sa kvascem,mlekom ili vodom, dva jaja , malo maslinovog ulja (u originalnoj verziji koristi se malo svinjske masti) , posolite i dodajte pola mere sećera od koliko ste soli stavili . Testo izradite tako da tek prestane da se lepi za prste i podlogu pa ostavite u nekom plastičnom sudu da odstoji . Sud prekrijte mokrom krpom ili folijom .



Omešeno testo ovako treba da izgleda.


Kad je testo odstojalo razmesite još jednom i ponovite postupak . Ukoliko žurite ne morate da ponavljate postupak , možete pustiti da testo odstoji svega 10 minuta i počnete sa izradom peciva .

              Testo podelite na manje lopte i razvučite oklagijom lopte debljine oko 5 mm ne deblje u veličini malo veće palačinke ali u obliku elipse .



     

     Zatim stavite fil i rolajte , za fil možete staviti samo šunku, kečap i origano , ali možete staviti i bilo šta što želite , sir , kačkavalj, suvi vrat , možete da napravite neki fil od zelja itd ... 






Zatim poređajte u tepsiju .




I ispecite na 200 stepeni najbolje ako imate šporet na drva , ali svejedno biće ukusne i u rerni električnog šporeta. No , idemo dalje , ostalo vam je viška testa pa nemate mesta u frižideru za njega i ne znate šta ćete sa njim. Mama ima i za to leka :) ...

Pošto ste stavili kifle da odstoje dok malo narastu u tepsiji , počnite odmah sa izradom kiflica. Od istog testa napravite tri  jednake lopte . Jednu loptu razvucite oklagijom ovako :




Preko testa narendajte maslac a ako nemate onda može i margarin , pa izvucite još jednu istu palačinku i stavite preko prve , Palačinke treba da su debljine od 5 mm , veličine malo veće plačinke.




Pa razvucite i treću loptu u plačinku i uradite isto .






I sada sve to razvucite zajedno u jednu veliku loptu debljine 5 mm ne više .





Sada počnite sa izradom kiflica , za taj zahvat koristite rezač za testo kao na slikama.






I urolajte kiflice u ovo brzo napravljeno lisnato testo . Možete i da ih punite sa nekim filom ako želite.




Dok ste pravili kiflice , kifle su već narasle i možete ih staviti da se peku kao što sam rekao na 200 stepeni dok porumene , a dok se kifle peku kiflice ostavite na toplom da narastaju.





I kifle i kiflice premažite kada narastu razmućenim žumancem sa malo ulja i pospite susamom ili nečim drugim , majka je ovde posula origanom iz domaće proizvodnje tj. iz moje bašte .

I kiflice ispecite na istoj temperaturi i uživajte u starinskom i lepom toplom ,ukusnom doručku uz čašu jogurta.






Prijatno !













Recepti vatre .

Нема коментара:

Постави коментар