четвртак, 1. децембар 2016.

Punjena pastrmka za 8.mart


Ako ste želeli da nekada obradujete vašu lepšu polovinu u kućnoj atmosferi evo vam ideje šta možete da napravite . Potrebno vam je nekoliko svežih pastrmki (ako je moguće tek upecanih ili iz ribnjaka,ako ne poslužiće i one zamrznute ).Pastrmke očistite od kostiju ali tako da ostanu cele kao na slici .Nije teško ,koristite oštar nož za filetiranje ili skalpel , ja te fine radove volim da radim skalpelom , počnite lagano od glave prema repu tako što ćete lagano provući sečivo između rebara i mesa i lagano secite prema repu odvajajući kosti od mesa .To isto odprilike uradite sa kičmom, videćete da nije teško,ali potrebno je i malo vežbe.


Zatim pastrmku napunite nekim filom po vašem izboru , ja sam koristio šampinjone , masline , malo pančete koliko da zamiriše , slatku papriku crvenu i zelenu , pola čili paprike, suvi vrat domaće proizvodnje , malo crnog luka , dva čena belog luka i kačkavalj malo krupnije kocke. Mislim da nije potrebno da pišem koliko sam čega stavio zato jer je to nebitno, stvar ukusa je šta će neko da stavi u ribu koju će da puni, takodje može da se napune i mlevenim mesom kao što se pune i paprike ili sarme , svejedno, najbitnije od svega je da se ribe dobro odvoje od kostiju , zatim da se izabrani materijal za fil isitni da ne bude suviše sitan već da može onaj ko jede da oseti ukus svega , pritom fil mora da bude pogodno isitnjen za punjenje . Isitnjen materijal propržite na maslacu da bi se pretvorio u fil za punjenje , pečurke se naprimer smanjuju tokom kuvanja pa ne bi bilo dobro da se smanje u pastrmci ,zato je bolje propržiti fil , kačkavalj se dodaje naknadno u pastrmku pred pečenje, fil posolite i pobiberite po želji . Takodje pastrmka će relativno biti brzo pečena dok je za fil potrebno duže vremena , zato prvo izdinstamo sastojke .Kada ste napunili ribu probodete je čačkalicama i vežete kuhinjskim koncem kao na slici , položite ribe na tepsiju ili u crepulju sa leđima prema dnu kao na slici i okružite blanširanim krompirom da ne mogu da se okrenu u toku pečenja . Dobro je da na tepsiju prvo poredjate krugove crnog luka pa na njih da poređate ribu , tako se sigurno neće zalepiti .Tepsiju pre svega nauljite isključivo maslinovim uljem.Zatim kada ste sve pripremili dodajte malo belog vina i jos malo maslinovog ulja i pecite ribu na 180 stepeni dok blago ne porumeni, pazite da ne ispari tečnost koju će riba ispuštati tokom pečenja pa ukoliko bude potrebno dodajte po malo belog vina . Kada je riba gotova dodajte još malo soja sosa i šarenog bibera istucanog u avanu .


Pečena pastrmka 




Zatim dekorišite po želji .









I srećan Osmi mart može da počne , naravno uz ovu ribu bih preporučio što kvalitetnije crno ili crveno vino.

Нема коментара:

Постави коментар