субота, 25. фебруар 2017.

Zdravo: Batat ili slatki krompir sa crnim pasuljem i sargarepom

Recept za batat ( slatki krompir ) sa crnim pasuljem




Batat ili slatki krompir je bogat vitaminima ( A, B6, C, E ), mineralima ( K, Ca, Fe, Mg ) i ugljenim hidratima.
Karotenoidi iz batata deluju na održavanje dobrog vida, jačaju imunitet i imaju antioksidantne karakteristike koje štite od kancerogenih oboljenja.
Batat je posebno pogodna namirnica za ljude koji boluju od dijabetesa, zbog niskog glikemijskog indeksa koji osigurava sporiju apsorpciju.

Crni Pasulj je odlican kao zamena za meso. Ima mnogo hranjivih vlakana, folat, gvozdje, magnezijum, fosfor, cink...Blagotvorno deluje na bubrege i sistem reproduktivnih organa.

Sargarepa je bogata beta karotenom koji se u telu pretvara u vitamin A te je odlican antioksidant, dobra je za vid...Zdrava je i kuvana i sveza, a ono sto je specificno je da se treba dosta zvakati kako bi se sve hranjive materije pravilno iskoristile, a najbolje je da se konzumira uz malu kolicinu masnoce npr. maslinovo ulje.

Citajuci o hranjivim materijama ovih divnih biljaka odlucila sam da probam da napravim neku mesavinu. Tako je nastao slatko slani pire krompir sa crnim pasuljem. Koristim ga cesto kao prilog, najcesce uz meso. Posto je batat sladak, za pire koristim duplu kolicinu obicnog krompira te se tako dobije neutralniji ukus. Za one koji uzivaju u slatkom ukusu mogu naravno smanjiti kolicinu obicnog krompira ili dodati jos sargarepe.

Potrebno:

1/2x Solje crnog pasulja
1x Slatki krompir, otprilike 300-400 gr.
600-800 gr. Obicnog krompira
2x sargarepe
2x kockice putera ( po zelji manje ili vise )
Mleko ili Voda u kojoj se kuvao krompir ( otprilike )
So po zelji

Postupak:

Pasulj ostaviti da prenoci u vodi i sutradan ga skuvati.

U drugoj posudi skuvati krompir, batat i sargarepu.
Kada je krompir skuvan dodati so, puter i izgneciti ga uz dodavanje mleka ( ili vode u kojoj se kuvao ) kako bi postao kremast. Uvek dodajte po malo tecnosti kako biste mogli da kontrolisete konzistenciju pirea.

U tanjir sipati prvo krompir pire a zatim preko njega pasulj. Pasulj koji vam preostane mozete koristiti za salatu :-)


Prijatno!

Vasa Voda






Нема коментара:

Постави коментар