субота, 24. децембар 2016.

Šar planinska pita





Šar planinska pita se identičcno pravi kao i Bosanska ,Kosovska, Albanska,Crnogorska i šta ja znam koja sve još.Svako ko je razvukao pitu dao je naziv po svojoj zemlji a pita potpuno ista, evo ova moja je original 100 posto Šar planinska pita .Evo kako se pravi .

Omesite testo sa belim mekim brasnom , koristite za testo brašno ,vodu , so i šećer .Testo omesite tako da bude gotovo kada tek prestane da se lepi za ruke i podlogu na kojoj mesite.



Zatim prekrijte činiju mokrom krpom i ostavite testo da odstoji najmanje dva sata , a najbolje preko noći u toplom ili zamesite ujutru za uveče ili za ručak,ali najmanje ako baš žurite neka odstoji dva sata . Za to vreme pripremite fil za pitu.To može biti najjednostavnije sir i jaja , pomešate fetu ili neki drugi sir sa nekoliko jaja i sa time filujete pitu , a možete i neki drugi fil po vašem izboru , ja sam ovde koristio fil od mlevenog mesa .

Na 600 - 700 g grama mlevenog mesa uzmite tri srednje glavice crnog luka i 15 cm praziluka ,onog belog dela , dva čena belog luka i jednu šargarepu , pa lepo crni luk sitno iseckajte nožem a šargarepu narendajte pa stavite u vok da se dinsta u maslinovom ulju na srednjoj temperaturi.Kada luk dobije staklasti izgled stavite mleveno meso i dinstajte dok meso ne promeni boju još 15 minuta , sklonite fil sa vatre i ostavite da se ohladi .



Dodajte so i biber kada je sve gotovo , a sitno seckan sirov list ruzmarina 5 minuta pred kraj dinstanja fila . Luk treba da bude sitno iseckan kao na slici , znaci ne previše sitan ... ja bih vam preporučio da dodate i neke pečurke ako imate sitno iseckane ali ne previše , lisičarke ili vrganje , može i neke od rusula , golubača recimo ili kupovne šampinjone ako nemate pri ruci ove predobre gljive , naravno može i blagva , a možete umesto mesa da koristite i navedene gljive , možda bude ukus još bolji .

    Kada je testo dobro odstojalo , ah da ... zaboravih da kažem da ste trebali obavezno testo da premažete maslinovim uljem dok je odmaralo ... ne zamerite :-) ... dakle, pošto je testo odmorilo prepolovite ga na dve manje lopte ili više manjih lopti, zavisi koliko vam je testo i koliku pitu želite da napravite .



Pa lepo nauljite podlogu na kojoj cete razvalčiti testo ... baš mora da bude masna . Tu negde na sredini pospite malo brašna pa na pobrašnjenu površinu stavite jednu kuglu , kugla treba biti velika onoliko koliko vi ocenite da ćete je razvući preko celog stola , jer testo koje ćete razvući izgledaće na nekakav stolnjak koji je prekrio ceo sto... znači , trebaće vam malo vežbe ... ali ništa teško . Znači razvucite oklagijom kuglu koliko možete da se ne mučite , treba da bude debela oko tri , cetiri milimetara , evo ovako izgleda :


Zatim to premažete sa rastopljenim maslacem . Maslac istopite predhodno na malo maslinovog ulja na laganoj temperaturi .



Tako ostavite da odstoji 10 minuta da testo upije masnoću .Zatim počnite sa razvlačenjem pite rukama , to će biti bolje objašnjeno u slikama pošto slika govori hiljadu reči pa pogledajte :





Kada ste razvukli testo možete početi sa filovanjem .



I sada počnite da rolujete pitu , prvo rukama pošto će biti možda malo zalepljeno testo za podlogu pa koristite mušemu tako što ćete je podizati zajedno sa testom i nagibati testo odozgo prema dole i tako ga rolovati. To je dobar amaterski način za rolovanje , profesionalci bacaju testo i tako ga razvlače , a to ćete vremenom moći i vi da radite ako budete vežbali. Evo slika :






Kada ste urolali testo pritisnite malo rukama i razvucite još malo pa ga umotajte u podmazanu i pobrašnjenu tepsiju .



I stavite u pećnicu pitu i ispecite na 220 stepeni , gotova je kad porumeni , ja najviše volim da je ispečem u šporetu na drva , što zahteva i malo veštine.






Gotovu pitu poprskajte mešavinom rastopljenog maslaca sa malo vode ,onako obilnije i vratite još pet minuta da se zapeče . Gotovu pitu pokrijte vlažnom krpom i ostavite da odmori deset , petnaest minuta , pa  zatim servirajte na nekom lepšem poslužavniku , po meni najbolje na nekoj drvenoj dasci , isecite i poslužite prijatelje ili porodicu . Moj izbor od pića uz ovu pitu ujutru bio bi jogurt ili kefir , a uveče ili posle podne ako je za ručak crno ili crveno vino , pre obroka domaću rakiju kao aperitiv , posle obroka može i pivo , moj lični izbor je ispred svega dobar domaći sok od raznog šumskog voća ... svako ima svoje :-) ...

Prijatno !





Recepti vatre .


петак, 16. децембар 2016.

Mama Gocina peciva






U delu mama Gocina peciva predstaviću vam razne recepte moje majke koje ću sa vremena na vreme postavljati na blog. Ovo je brz , efikasan i ukusan način da se napravi ukusan i topao doručak . Nema ničeg lepšeg od ukusa sveže ispečenog domaćeg peciva , još od majčine ruke ima poseban ukus . Ko ima tu sreću da ima živog oca i majku bogat je čovek , ko ih je ispratio celog života nosi lepu uspomenu na njih , ja sam od onih srećnijih pa .... da predstavim i jedan recept moje mame koji pripada pod recepte vatre . Recepte vode će vam predstavljati moja draga sestrica :-) .


Omesite testo sa kvascem,mlekom ili vodom, dva jaja , malo maslinovog ulja (u originalnoj verziji koristi se malo svinjske masti) , posolite i dodajte pola mere sećera od koliko ste soli stavili . Testo izradite tako da tek prestane da se lepi za prste i podlogu pa ostavite u nekom plastičnom sudu da odstoji . Sud prekrijte mokrom krpom ili folijom .



Omešeno testo ovako treba da izgleda.


Kad je testo odstojalo razmesite još jednom i ponovite postupak . Ukoliko žurite ne morate da ponavljate postupak , možete pustiti da testo odstoji svega 10 minuta i počnete sa izradom peciva .

              Testo podelite na manje lopte i razvučite oklagijom lopte debljine oko 5 mm ne deblje u veličini malo veće palačinke ali u obliku elipse .



     

     Zatim stavite fil i rolajte , za fil možete staviti samo šunku, kečap i origano , ali možete staviti i bilo šta što želite , sir , kačkavalj, suvi vrat , možete da napravite neki fil od zelja itd ... 






Zatim poređajte u tepsiju .




I ispecite na 200 stepeni najbolje ako imate šporet na drva , ali svejedno biće ukusne i u rerni električnog šporeta. No , idemo dalje , ostalo vam je viška testa pa nemate mesta u frižideru za njega i ne znate šta ćete sa njim. Mama ima i za to leka :) ...

Pošto ste stavili kifle da odstoje dok malo narastu u tepsiji , počnite odmah sa izradom kiflica. Od istog testa napravite tri  jednake lopte . Jednu loptu razvucite oklagijom ovako :




Preko testa narendajte maslac a ako nemate onda može i margarin , pa izvucite još jednu istu palačinku i stavite preko prve , Palačinke treba da su debljine od 5 mm , veličine malo veće plačinke.




Pa razvucite i treću loptu u plačinku i uradite isto .






I sada sve to razvucite zajedno u jednu veliku loptu debljine 5 mm ne više .





Sada počnite sa izradom kiflica , za taj zahvat koristite rezač za testo kao na slikama.






I urolajte kiflice u ovo brzo napravljeno lisnato testo . Možete i da ih punite sa nekim filom ako želite.




Dok ste pravili kiflice , kifle su već narasle i možete ih staviti da se peku kao što sam rekao na 200 stepeni dok porumene , a dok se kifle peku kiflice ostavite na toplom da narastaju.





I kifle i kiflice premažite kada narastu razmućenim žumancem sa malo ulja i pospite susamom ili nečim drugim , majka je ovde posula origanom iz domaće proizvodnje tj. iz moje bašte .

I kiflice ispecite na istoj temperaturi i uživajte u starinskom i lepom toplom ,ukusnom doručku uz čašu jogurta.






Prijatno !













Recepti vatre .

четвртак, 15. децембар 2016.

Rolat od pileta






Uzmite jedno sveže pile i isecite ga uzdužno po sredini leđa.Za to možete koristiti makaze za meso.Otvorite pile kao knjigu tako što ćete pritisnuti snažno obe strane na suprotnu stranu , to izgleda ovako :



Zatim sklonite sve kosti iz pileta .To ćete početi polako sa strane koristeći veoma oštar nož.Trebace vam vremena da savladate ovu veštinu, ali kada je jednom savladate postaćete pravi majstor u pandovanju. Isecite pileci vrat , krilca možete ostaviti ili ne , ako ih ostavljate onda iz njih ne vadite kosti , služiće vam za ukras .Isecite filete to jest stanjite ih da bi se lakše rolovalo a filete ostavite za fil kojim ćete puniti pile.Ne zaboravite da izvadite kost u obliku slova V koja se nalazi odmah ispd vrata u filetima . Lagano oštrim nožem skidajte meso sa kostiju pazeći da ne posečete kožu pileta , koristite i prste u skidanju mesa tako što ćete negde povući ili zariti prste u meso ako bude potrebno . Bitno je da se upustite , tehniku ćete pronaći sami svoju koja vam najviše odgovara , kada savladate dobro tehniku za ovaj zahvat će vam trebati nekih dva do pet minuta da očistite celo pile.Kada ste celo pile očistili od kostiju začinite ga raznim začinima koje volite .



Možete pažljivo sada čekićem za meso blago istanjiti pile.To radite tako što obavezno pile stavite u neku kesu pa preko kese lupate čekićem za meso pile pazeći da ga ne uništite .Kada ste izlupali meso napunite ga filom koji ste izabrali i ne zaboravite da u smesu dodate i sitno iseckan ostatak od filea koji ste odvojili na početku .Stavite fil na jednoj strani u debljem sloju ili premažite pile filom , pa zarolajte pile i povežite kuhinjskim koncem ili drugim koncem koji je otporniji na toplotu .



Evo na slici rolat , ovo pored je punjeno pile .O njemu ćemo u nekom drugom receptu .Rolat obavijete slaninom kao na slici i zavežete koncem. Stavite u rernu ili ispod sača i pecite .U rerni ga pečete kao i svaku piletinu na 180 stepeni dok porumeni , a ispod sača zavisi od vaše sposobnosti.Možete ga peći i u šporetu na drva , ja uvek praktikujem tu vrstu pečenja kad god mogu jer mi je jelo ukusnije kada je ispečeno na vatri .Kada ispečete meso ,ostavite ga da odmori pola sata pa prebacite u posudu za posluživanje ,dekorišite i poslužite .













Da bi rolat bio ukusniji napravite ukusan preliv od sokova koji su se stvorili od pečenja mesa .Najjednostavnije je tako što ćete uzeti jedan deo soka i pomešati sa kiselom pavlakom , naravno ima još mnogo načina ali o tome će tek biti reč . Preliv mora da bude kremast , sami odredite količinu razmere soka i pavlake tako da preliv bude gustine koja vama odgovara .



Prijatno !













Recepti vatre .